Het witte “goedje” suiker

Witte kristal suiker is ongezond dat weet zo ondertussen iedereen, althans dat mogen we hopen.
Hebben we het nodig, witte suiker?
Volgens mij niet er zijn tal van alternatieven. Ja maar uh…. dat proef je toch?
Nee, niet echt, het geheim is dat je de juiste zoetstof bij het juiste gerecht gebruikt.
Zo maakt bijvoorbeeld stevia (nu bekend als voedingssupplement) het eten zoet. Echter mis je dan vaak het “suiker gevoel”. Dit vang je op door naast de stevia wat Gula Java (kokosbloesem suiker) of Agave te gebruiken.
Mijn mening is dat Gula Java suiker het beste benadert alleen heb je er veel van nodig. Dit voorkom je door het in combinatie met stevia te gebruiken. Dus dan gebruik je de stevia om te zoeten en de gula java meer voor de “suiker” smaak. Ook is Gula Java best prijzig. Ik ben zo fortuinlijk dat ik een goede markt in de buurt heb waar ik er voordelig aan kan komen.
Gula java schijnt lekker in de koffie te zijn, dit kan ik niet beamen, ik drink mijn koffie zonder suiker.
Wel weet ik dat het heerlijk is in de slagroom.

Agave is goed in sauzen (dressings en marinades) te gebruiken. En ook in de chocomelk.
Overigens schijnt stevia de suiker spiegel helemaal niet te beïnvloeden. Persoonlijk heb ik het gevoel dat je stevia niet dagelijks en/of teveel moet gebruiken. Tot nu toe heb ik echter nog niks over kunnen vinden.

Voor diegene die aandacht moeten schenken aan hun bloedsuiker spiegel volgt hier een overzicht.
Hoe lager de GI, des te stabieler je suikerspiegel
Glycemische index overgenomen van het etiket van amanprana’s gula java:

glycemische index