Een glutenvrije “pizza” die bij de meeste mensen erg in de smaak valt.
A gluten-free “pizza” which most people love (english version at the bottom)
Benodigdheden:
Oven, rooster en bakpapier
Bodem:
300 gram kiemen ( aduki, kikkererwten, mung e.d.)
2 eieren
1 theelepel bakpoeder
Variaties
2 theelepels pesto
zongedroogde tomaten
teentje knoflook
Topping:
Tomaten saus.
Groente voor op de pizza bijvoorbeeld plakjes courgette, champignons
Kaas
Bereiding:
Verwarm de oven tot 150°
Mix alle ingrediënten voor de bodem in een keuken machine tot een redelijk gladde massa. Leg op een bakplaat een vel bakpapier. Schep de mix op het bakpapier en smeer deze uit. Zorg dat de dikte van de pizza bodem niet dikker is dan een vingertopje.
Doe het geheel in de oven en zet deze aan op 150°.
Maak ondertussen de tomaten saus.
Snijdt de groente voor de topping bijvoorbeeld de courgette in dunne plakjes.
Kijk nu of de pizza bodem al hard begint te worden. Haal de bodem van de bakplaat en leg de bodem inclusief het bakpapier op een rooster in de oven.
Wanneer de bodem gaar begint te worden aan de bovenkant haal je deze even uit de oven en doe je de tomaten saus inclusief de groente erop.
Zodra de pizza bijna klaar is doe je er wat geraspte kaas overheen. Nadat de kaas gesmolten is is de “pizza” klaar.
Tips!
Zorg dat de tomaten saus goed tot aan de randen is uitgesmeerd anders worden deze te hard.
De “pizza” is koud ook erg lekker.
De “pizza” kun je het best in kleine vierkantjes snijden hierdoor brokkelt de bodem niet af.
—————————————————————————————-
English version:
A gluten-free “pizza” which most people love.
Kitchen utilities:
Oven, oven rack, baking tray and baking sheet
Ingredients for the base/crust:
300 grams of sprouts (aduki, chick peas, mung beans e.d.)
2 eggs
1 teaspoon baking powder
Variations
2 teaspoons of pesto
sun dried tomatoes
1 clove of garlic
pine apple
Ingredients for the topping:
Tomato sauce.
Vegetables like slices of zucchini and/or mushrooms
Cheese
Preparation:
Preheat oven to 150 °
Mix ( in a food processor) all the ingredients for the base/crust until you get a fairly
smooth structure. Cover the baking tray with the baking sheet.
Spread evenly the mixture for the base over the tray.
Make sure the thickness of the pizza crust does not exceed more than a finger tip.
Place the tray in the oven (150 degrees).
Meanwhile prepare the tomato sauce.
Cut the vegetables for the topping in thin slices.
Next check the crust. When the top is getting ready remove the baking tray and lay the baking sheet with the “pizza” on top of a baking rack. Slide it back into the oven ad wait a bit more.
Poor the tomato sauce over the pizza when the base is getting crusty. Make sure you spread it evenly right to the sides. Otherwise the “pizza” base will get to crusty. Now this is done you add the vegetables.
depending how cooked or in this case baked you want the vegetables you leave the pizza in the oven. Just before it’s ready you add the grated cheese.
The “pizza” is ready once the cheese has melted.
Tip!
You can keep the pizza for the next day, it’s cold delicious to.
Cut the pizza in small squares this way it does not crumble which makes it easier to eat.